Co podać na sylwestrowy stół?

15 Marzec
2016

Decydując się organizację sylwestra musimy zadbać o naszych gości i nie chodzi tutaj tylko o dobrą atmosferę (oczywiście ona też jest ważna) ale także o to, co pojawi się na naszym stole. Planując z wyprzedzeniem organizację takiej imprezy będzie więcej czasu na zastanowienie się co zrobić z menu. Z kolei organizując imprezę spontanicznie warto poprosić każdego z gości o przyniesienie czegoś dobrego do jedzenia.

Prawdziwy gospodarz powinien jednak zapewnić kilka ciekawych przekąsek dla swoich gości. Planowanie można rozpocząć od wypisania tego, co najbardziej lubicie, co wychodzi wam najlepiej i co robi się najszybciej czy też najłatwiej. Wtedy trzeba zastanowić się, co możemy wybrać spośród swoich pomysłów i tutaj należy uwzględnić preferencje gości bo może odwiedzać nas osoba, która nie je mięsa, nabiału lub jest na coś uczulona. Dania powinny być proste i w miarę lekkie, pasujące do podawanego alkoholu.

Kanapki na jeden kęs

Wykonanie małych, kolorowych kanapek jest dobrym rozwiązaniem na taką imprezę bo łatwo się je robi i nie nadwyrężą one naszego budżetu nadszarpniętego po świętach bożonarodzeniowych. Wystarczy kupić chleb, sałatę, jaja, pomidory, ogórki, szczypiorek, wędlinę bo to wystarczy do skomponowania kolorowych i zachęcających kanapek. Możemy też zużyć wszystko, co mamy w lodówce i nie robić żadnych dodatkowych zakupów. Przy robieniu kanapek należy pamiętać o różnorodności i preferencjach żywieniowych gości.

Sałatki na sylwestra

Chyba nikt nie wyobraża sobie imprezy tego typu bez sałatki. To istotny punkt każdej imprezy. Wybierać możemy pośród sałatki gyros z kurczakiem, sałatki z tuńczykiem, jarzynowej czy też holenderskiej. Możemy skomponować ją ze składników, które posiadamy w lodówce i wyczarować coś zupełnie innego.

Koreczki

Jedne z najpopularniejszych chyba przekąsek, pasujących na każdą imprezę. Co prawda krojenie i nabijanie na wykałaczki wymaga nieco czasu i cierpliwości ale właściwie możemy to zrobić w czasie trwania imprezy korzystając z pomocy jakiegoś wyrozumiałego gościa. Inspiracją mogę być owoce, smaki włoskie, mięsne lub wegetariańskie lub klasyczne koreczki robione z szynki, sera, papryki i pomidora.

Ciepłe posiłki

Podczas imprezy sylwestrowej pije się nieco więcej alkoholu niż zazwyczaj dlatego należy przygotować na to nasz organizm. Tutaj sprawdzą się bardziej treściwe dania takie jak bigos, krokiety lub pierogi z barszczem czerwonym, które najprawdopodobniej zachowały się jeszcze ze świąt.

To może Cię zainteresować